Befejeződött az FBZ Investment Kft. mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztése

Az FBZ Investment Kft. kecskeméti telephelyén befejezésre került a „Komplex technológia fejlesztés az FBZ Investment Kft.-nél” című projekt a Széchenyi 2020 program keretében elnyert 70,00% támogatási intenzitású, 77 224 196 forintos európai uniós támogatás segítségével.

A társaságot 2000-ben alapították, a szakmában jártas magyar tulajdonosok. A társaság fő tevékenysége kezdetben 4621’08 Gabona, dohány, vetőmag, takarmány nagykereskedelme volt, amelyet 2013-ban felváltott a 4690’08 Vegyestermékkörű nagykereskedelem. A társaság fő tevékenysége ezen belül vízi szárnyas toll vásárlása, feldolgozása és értékesítése, amelyből az árbevételének túlnyomó része keletkezik. Az FBZ cégcsoport tagjaként a társaság kecskeméti telephelyén feldolgozott víziszárnyas toll jelentős részben exportálásra kerül. A társaság 2 évtizedes múltja alatt Magyarország és Európa egyik legmeghatározóbb tollfeldolgozó és értékesítő cégévé vált. A társaság éves árbevétele nagyjából 10 milliárd forint.

A projekt célja egy komplex fejlesztési csomag megvalósítása volt, mely a társaság termelési hatékonyságának javítását szolgálja. A  pályázat keretén belül két tevékenységet valúsult meg:

(I) A vállalat termelésbővítést tűzött ki célul, amihez import toll árut akar beszerezni, ami azonban mind minőségben, mind mennyiségben kihívást jelent a társaság számára. Feldolgozása érdekében olyan korszerű technológia beszerzése szükséges, amely lehetővé teszi a nagyobb mennyiségű kelet-európai import áru feldolgozását, valamint a rosszabb minőségű nyersanyag minőségének jelentős mértékű feljavítását. Ehhez beszerzésre került egy egyedi tervezésű toll- és pehelyflúg eltávolító- és portalanító gép. A termelési kapacitás bővítési folyamatának részét képezi egy kompresszor megvásárlása is, ami a nagyobb levegőellátást biztosít a gyártásnak. A nyersanyag termelés szezonális jellege, valamint az időnként bekövetkező baromfi influenza veszélyezteti a folyamatos alapanyag ellátást, ezért a társaságnak növelni kellett raktárkapacitásait, amely megnövekedett anyagmozgatási igénnyel járt. Emiatt új targoncák, valamint a termelésirányítási rendszerbe integrált automatikus mérlegek lettek beszerezve.

(II) Az üzem folyamatainak hatékonyságára rendkívül nagy hatással van az informatikai infrastruktúra és az ahhoz tartozó eszközök és szoftverkörnyezet. A társaság informatikai rendszere fejlesztésre szorult a megnövekvő termelési feladatok ellátása érdekében. Bevezetésre került egy egyedi fejlesztésű új termelésirányítási rendszer, melyet önerőből valósított meg a társaság. A pályázatban hardver fejlesztést, valamint olyan vonalkódolvasó rendszer fejlesztést valósított meg, ami elősegíti folyamatinak automatizálását, jelentős hatékonyságnövelést eredményezve. Az informatikai eszközök és a termelési eszközök fejlesztésének célja, a munkavállalók munkájának támogatása, a feldolgozási folyamatok optimalizálása és ezáltal a termelési hatékonyság növelése volt.

A fejlesztés eredményeként a termelést méretgazdaságosabbá, költséghatékonyabbá és energiahatékonyabbá vált, eredményeként javult a társaság versenyképessége, és növelhető a feldolgozott termék mennyisége. A feldolgozógéppel a társaság képessé vált a gyengébb kelet-európai és magyar áruk minőségének költséghatékony feljavítására, magasabb áron történő értékesítésére. A hálózat és informatikai infrastruktúrafejlesztés a jelenlegi vállalaton belüli kommunikációt és a folyamatosabb és hatékonyabb munkavégzést eredményezi, valamint nagyban hozzájárul és lefekteti az alapjait a jövőbeni információs technológiai fejlesztéseknek. A mérlegek, adatgyűjtők intelligens eszközök, melyekkel optimalizálhatóak a termelési folyamatok.

A GINOP-1.2.8-20-2020-00188 számú projekt a Széchenyi 2020 program keretében, 2021.10.15-én valósult meg, a 70,00% támogatási arányú, 77 224 196 forintos európai uniós támogatás segítségével.